Nie je šálka kávy ako šálka kávy
Ranná šálka kávy tesne po prebudení sa či príchode do práce. Posedenie pri káve s priateľmi. Diskusií a úvah o tom, či pitie kávy je alebo nie je zdravé, je nespočet. Tí čo radi čítajú pri šálke dobrej kávy nejakú knihu si možno spomenú aj na francúzskeho spisovateľa Honoré de Balzaca. Ten vraj pri písaní svojich románov vypil až 40 malých šálok kávy denne. Iní, aj menej svetoznámi románopisci, pri písaní popíjali vínko či whisky. Iní fajčili jednu cigaretu sa druhou a striedali to taktiež so šálkami kávy. A mnohí z nich si možno varili tu svoju kávu priamo doma. Pokiaľ netvorili v neďalekej kaviarni.
Šálky aj káva sa ale menia
Doma sa dá čierna káva pripravovať mnohými spôsobmi. Výber je pestrý, reklama tiež a aj možnosti výberu tej konkrétnej šálky na kávu je veľký. Jedným z tých najstarších postupov je príprava kávy v známej džezve. Je to vlastne typ varnej kanvice určenej na varenie kávy. Každému sa pri slove kanvica na kávu môže vybaviť niečo iné. Kanvíc je celá rada, v niektorých si kávu pripravíte a vlejete do pripravenej šálky. V iných len prevaríte vodu a zalejete ňou pomletú kávu v pripravenom pohári alebo šálke.
Šálka dobrej moka kávy
Hliníková moka kanvica Bialetti je asi najznámejšou kanvičkou na prípravu kávy na svete. Svoje korene má v Taliansku, kde sa stále teší veľkej obľube. Moka kanvica slúži na prípravu moka kávy. Chutný nápoj je vytváraný pod tlakom, ktorý spôsobuje zahrievanie vody v spodnej nádobe. Tá sa pod tlakom dostáva skrz namletú kávu v strednej časti kanvičky a hore vytláča už hotovú kávu. Chuť šálky moka kávy je veľmi blízka espressu. Alebo si radšej pripravujete trocha zložitejším spôsobom priamo arabskú šálku kávy v tej džezve? Skúsiť treba viacero spôsobov prípravy kávy, pretože určite nie je šálka ako šálka. Nielen s tou kávou.